Waaraan herken je slechte behangklare wanden in jouw nieuwbouwwoning?

Is jouw nieuwbouwwoning eindelijk klaar voor de afwerking? Dan kunnen we ons heel goed voorstellen hoe blij je bent! Na maanden, soms zelfs jaren van wachten in spanning, is het betreden van jouw nieuwe woning dichterbij dan ooit. Toch kun je voordat het zover is nog voor minder leuke verrassingen komen te staan. Zo komen wij regelmatig tegen dat woningen ‘behangklaar’ worden opgeleverd. We zetten dit expres tussen haakjes, want behangklaar is voor een aannemer soms anders dan voor de specialisten die de wandafwerking gaan verzorgen. In dit blog gaan we dieper in op de kwaliteitsniveaus die je kunt tegenkomen bij behangklare opleveringen en waarom een behangklare muur noodzakelijk is voor de perfecte wandafwerking.

Wat is behangklaar?

Behangklaar is een term die vaak opduikt bij het opleveren van nieuwbouwwoningen. Het klinkt simpel: de muren zijn klaar om behangen te worden. Vervolgens is het zaak dat mensen zelf de eindafwerking van de wanden verzorgen. Hier gaan echter nog wel wat stappen aan vooraf. Zoals de naam al zegt, zijn behangklare wanden ‘klaar voor behang’, niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Voor het schilderklaar of sausklaar maken van de wanden is even opschuren zeker niet voldoende. De wanden moeten eerst behangen worden voor een goede onderlaag, zoals renovlies behang. Daar komt bij dat aannemers er over het algemeen een breed begrip op na houden als het gaat om ‘behangklaar opleveren’. Hierdoor zijn er soms meer stappen nodig om de wandafwerking goed te kunnen uitvoeren.

Hoe worden behangklare wanden beoordeeld?

Het beoordelen van behangklare wanden gebeurt op basis van kwaliteitsniveaus. Er bestaan verschillende normen en groepen die de definitie van ‘behangklaar’ bepalen. We richten ons voor nu op de groepen 2, 3 en 6.

Groep 2

Wanneer een wand wordt beoordeeld in groep 2, dan gaat het om een glad oppervlak dat uiteindelijk wordt voorzien van een afwerklaag zoals dikker behang, sierpleister en betonstuc met een korreldikte vanaf 1 mm.

Groep 3

Wanden die beoordeeld worden in groep 3 beschikken niet over vastomlijnde vlakheidseisen. Het gaat hier om een glad oppervlak met een laagdikte van 0 mm tot maximaal 2 mm. Deze wanden kunnen naderhand worden voorzien van een dikker behang of sierpleister met een korreldikte vanaf 2,5 mm.

Groep 6

Deze groep heeft geen specifieke afwerkingseisen. Een wand die wordt beoordeeld in groep 6 bevat een glad oppervlak waar plaatselijke reparaties zijn uitgevoerd. Waar de wand wel aan moet voldoen, is dat hij geen luchtbelgaten groter dan 4 mm heeft. Zijn de luchtbelgaten toch groter? Dan is de wand niet behangklaar en is er extra werk vereist.

Renovlies behang op behangklare wanden

Maakt het voor de wandafwerking veel uit in welke staat de wanden worden opgeleverd? Jazeker! Bij Behangwerk zijn wij specialisten in het afwerken met renovlies behang. Renovlies is een dunne laag behang dat scheuroverbruggend werkt en geschikt is voor bijna alle ondergronden. Het is een stuk goedkoper dan stucwerk en erg snel aan te brengen. Voor het werken met renovlies behang in een nieuwbouwwoning is het wel erg belangrijk dat de wanden behangklaar zijn gemaakt en voldoen aan de kwaliteitseisen die wij hanteren. Dit zorgt voor het mooiste resultaat en wanden waar je nog jaren mee vooruit kunt!

De realiteit van behangklare opleveringen

Hoewel een behangklare wand in de essentie voor iedereen hetzelfde betekent, zien we dat de normen bij een behangklare wand regelmatig verschilt tussen de aannemer en de behangspecialist. Zo zien we bij Behangwerk steeds vaker dat aannemers hun woningen niet behangklaar opleveren volgens de voor ons belangrijke eisen. In de praktijk betekent dit dat er problemen ontstaan die eerst opgelost moeten worden voordat er aan de wandafwerking begonnen kan worden. Enkele van deze problemen zijn:

1. Onregelmatigheden

Wij zien regelmatig dat de blokken van de binnenmuren niet recht op elkaar staan. Hierdoor hebben de binnenmuren niet altijd exact rechte hoeken. Dit kan leiden tot onregelmatigheden in het oppervlak.

2. Naden

De naden van de blokken of wanden zijn niet altijd goed dicht gesmeerd. Hierdoor loop je grote kans op zichtbare lijnen na de afwerking van de wanden. Het renovlies behang werkt scheuroverbruggend, maar kan de lijnen niet laten verdwijnen.

3. Gefreesde leidingen zijn zichtbaar

De leidingen die in de wanden zijn gefreesd zijn zichtbaar doordat dit niet vlak is dichtgezet. Zelfs na het behangen of schilderen zullen deze leidingen zichtbaar blijven.

4. Overige beschadigingen

Andere beschadigingen of gaten die tijdens de bouw zijn ontstaan, worden niet altijd volledig hersteld. Het is belangrijk dat deze beschadigingen strak worden afgewerkt om te voorkomen dat er oneffenheden ontstaan in het renovlies behang.

Dit is nog maar een deel van de veelvoorkomende gebreken die wij in ons dagelijks werk tegenkomen. Deze gebreken leiden er uiteindelijk toe dat er oneffenheden ontstaan in het eindresultaat. Het gevolg? Grote teleurstelling en onenigheid tussen jou als nieuwe huiseigenaar en de behangspecialist. Dit terwijl het probleem eigenlijk begint bij het eindwerk van de aannemer.

Wat kost het herstellen van wanden?

Wanneer een wand niet behangklaar wordt opgeleverd en beschadigingen vertoont, kunnen er aardig wat kosten worden gerekend voor herstelwerkzaamheden. Het dichten van scheuren, gaten of andere gebreken in de wand vereist extra materialen en uren werk. Als de wand ernstig beschadigd is of structurele problemen heeft, kan het zelfs nodig zijn om een professionele aannemer in te schakelen voor de herstelwerkzaamheden. Je begrijpt dat als gevolg hiervan de kosten erg kunnen oplopen. En een nieuwbouwwoning kost al genoeg… Daarom is het verstandig om zelf alert te zijn op de staat van jouw wanden. Zo voorkom je onnodig hoge financiële verrassingen.

De Behangwerk Wanden Checklist!

Bij Behangwerk denken wij altijd met onze klanten mee, want als klant sta jij bij ons altijd op nummer 1. Om te voorkomen dat er teleurstellingen ontstaan als gevolg van slecht opgeleverde wanden, hebben wij dé Behangwerk Wanden Checklist gemaakt. Door deze checklist te doorlopen nadat de woning is opgeleverd door de aannemer, kun je eventuele gebreken al op tijd melden en kom je niet voor onverwachte kosten te staan bij de wandafwerking. Ontdek in de checklist waar een behangklare wand aan moet voldoen!

Een vlak oppervlak
De wand moet vlak en glad zijn zonder zichtbare bulten, deuken, scheuren of andere oneffenheden.

Volledig droge wanden
Vocht in de muren kan leiden tot schimmelvorming en problemen met het behang. De wanden moeten volledig droog zijn voordat er gestart kan worden met behangen.

Geen grote gaten of scheuren
Grote gaten, scheuren of beschadigingen moeten worden gerepareerd voordat er gestart kan worden met behangen. Dit blijft altijd zichtbaar in het eindresultaat.

Gelijkmatige textuur in de binnenwanden
De textuur van de wand moet gelijkmatig zijn en de blokken van de binnenmuren dienen recht op elkaar te staan.

Renovlies wandafwerking door Behangwerk

Hoewel ‘behangklaar’ een veelgebruikte term is binnen de bouwsector, kan de kwaliteit hiervan sterk variëren per aannemer. Dit is afhankelijk van allerlei factoren, maar het is als huiseigenaar aan te raden om hier zelf ook goed op te letten. De wandafwerking in jouw nieuwbouwwoning mag niet minder dan perfect zijn. Heb je behoefte aan advies over de kwaliteit van jouw wanden? Of heb je interesse in renovlies wandafwerking door Behangwerk? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Wij staan klaar om je te helpen!